Midsommar på Ängsholmen – så började allt för länge, länge sedan

Snart är det dags för det traditionsenliga midsommarfirandet på Ängsholmen. En dag där generationer möts, chokladhjul snurrar och dansen ringlar sig runt midsommarstången – och då Ängsholmsmarschen går genom hela området.

Men hur började detta firande egentligen?

Vi har grävt fram hela berättelsen. Det började med en man, hans dragspel och kärlek till musiken.

Text och research: Mattias Jälmestål, bilder från Tommy Andersson.

Reje-olsson-2

Det är sommar, 40-tal och solen skiner i ansiktet på Reje Olsson. Stugan han sitter utanför har nyligen blivit hans egen. I famnen har Reje ett dragspel som med åren kommit att bli en kär vän och källa till musikglädje. Och mer ska det bli.

I trädgården den här dagen finns också hans två vänner Folke och Erik. Folke bär på en fiol i ena handen och Erik har sin klarinett. De tre vännerna spelar tillsammans där i trädgården och gör sig snart redo för den korta promenaden från Rejes hus till Ängsholmens dansbana där det är dags för midsommarfirande. Väl framme klättrar Reje upp i den somrigt pyntade droskan som ska ta honom, barnen och det långa promenadtåget runt Ängsholmen.

Det är denna tradition vi fortfarande, snart 80 år senare, firar här på Ängsholmen.

– Farfar hade en sådan musikglädje och han spelade på midsommarfirandet fram till att han inte längre kunde. De startade att spela på midsommarfirandet i mitten av 40-talet och han slutade någon gång på 80-talet då han inte orkade längre, säger Anette, som är Rejes barnbarn.

Spelade i 40 år

Reje föddes i Eskilstuna 1907 och musiken blev en av hans stora passioner. Förutom att spela på midsommarfirandet på Ängsholmen dök Reje, Folke och ”klarinett-Erik” som han kom att kallas i folkmun, upp på dansbanan i området. Ofta hoppade trion upp på scenen när publiken ville danse mer efter att de bokade dansbanden hade spelat klart.

– Han spelade så länge i livet som han kunde. Han spelade i över 40 år på Ängsholmens midsommarfirande och jag tror det var glädjen att spela musik som var anledningen att han gjorde det. Farfar var en väldigt snäll och glad person och när det var dans var det självklart att spela, säger Anette och tillägger:

– De sista åren på midsommarfirandet sjöng han i en takt och spelade dragspel i en annan så alla fick hjälpa till med sången.

Skrev Ängsholmsvalsen

Förutom att vi idag firar midsommar på Ängsholmen på samma sätt som vår musikertrio Reje, Folke och klarinett-Erik gjorde har Reje satt andra spår. En dag, när han satt i sin trädgård, bestämde han sig för att hans älskade Ängsholmen förtjänade en hyllning. Området vid Mälarens strand förtjänade en vals. Och så föddes Ängsholmsvalsen.

Numera lever de stundtals vilda kvällarna på dansbanan bara kvar i minnet. Men traditionen med midsommarmarschen och dans på vår festplats fortsätter.

De för traditionen vidare

I år är det Ann-Marie och Karl-Erik som står för musiken, för tredje året i rad. På midsommardagen kommer de att sätta sig på traktorn längst fram i tåget och göra sig redo för att spela.

– Vi börjar klockan 14 och då sitter jag och Karl-Erik på vagnen. Vi tycker det är en mycket trevlig tradition och från där vi sitter ser vi alla människor som hakar på i kön. Den hinner bli mycket lång innan vi kommer fram till festplatsen, säger Ann-Marie.

Allt om årets firande

Midsommarafton: 10:00 börjar arbetet vid dansbanan med att förvandla flaggstången till midsommarstång.

• Både barn och vuxna behövs för det här viktiga uppdraget. Passa på att plocka blommor utmed vägen dit så den blir riktigt färgglad och fin.

• När den är färdig hjälps vi åt med att resa den.

Midsommardagen: Ängsholmens stora firande börjar 14:00 då midsommartåget avgår från dansbanan för att samla upp glada midsommarfirare i området. Det är dock bra om några kommer innan och hjälper till med att ställa fram sittbänkar.

Barnen som går i tåget får en biljett (innan branta backen på Ängsholmsvägen) som de kan byta mot en godispåse efter dansandet runt stången som sker till levande musik.

Vid dansbanan blir det även kioskförsäljning, chokladhjul, pilkastning, lotterier och kasta bollen i hatten. Kontanter eller swish går utmärkt att betala med (men ej kort).

En reaktion till “Midsommar på Ängsholmen – så började allt för länge, länge sedan

Kommentarer är stängda.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close